nejkulaťoulinkatější....aneb ne příliš korektní a už vůbec ne sofistikovaný blog o podstatně nepodstatných i nepodstatně podstatných věcech....

Štěstí vděčnosti (Anselm Grün)

13. 2. 2014 23:04
Rubrika: Nezařazené

"Vděčnost mi otvírá oči, abych dokázal vidět vlastní hodnotu. Není ovšem zrovna snadné být vděčný sám za sebe. Často v nás totiž vězí až příliš hluboko sklon k sebeodmítání. Rádi bychom měli jiné tělo, jiné nadání, jiné možnosti rozvoje. Začneme-li ale pošilhávat po tom, co nemáme, nedokážeme saozřejmě děkovat za to, co nám bylo darováno. Vděčnost vyžaduje zároveň i schopnost rozloučit se s vlastními iluzemi o tom, jaký bych měl být. Teprve pak dokážu děkovat za svůj způsob myšlení, za to, co prožívám, za své ruce, tak hbité a jemné, za své tělo, které sice neodpovídá modernímu ideálu krásy, ale v němž duše ráda přebývá. Vděčnost mě vede k životu v souladu se sebou samým a k hluboké radosti z toho, že jsem právě takový, jaký jsem."

"V žalmu 139 se žalmista modlí:" Chválím Tě, že jsem vznikl tak podivuhodně, úžasná jsou tvoje díla." Každý, kdo se dokáže vžít do žalmistových slov, uvědomuje si zázrak svého bytí. Přestane si stěžovat na to, jaký je. Nemá potřebu srovnávat se s jinými a nevyčítá, že přišel zkrátka. Spíše je vděčný za zázrak svého bytí, za div, svého těla a duše. Začne vnímat vlastní krásu, úžasnost své existence - a naprosto samozřejmě začne děkovat Bohu, neboť konečným adresátem naší vděčnosti je On. Děkuji-li za každý nový den a za to všechno, čím mě život neustále obdarovává, obracím se vděčně na Boha, od něhož jsem přijal všechno, co jsem."

"Vděčnost proměňuje můj život. "Jakmile někdo začne děkovat, začne hledět na život novýma očima" (Irmela Hofmanová). Albert Schweitzer radí:"Cítíš-li se slabý, malátný a nešťastný, začni děkovat a hned se ti povede líp." Hledím-li na svůj život s vděčností, temnoty se rozjasní a hořkost dostane jinou chuť. Vděčnost mě chrání před malomyslností a zahořklostí. Přibližuje mě blíž k Bohu. O "veselém" svatém Filipu Nerim se traduje, že měl ve zvyku modlit se následující večerní modlitbu:"Pane, děkuji Ti, že dnes věci neproběhly tak, jak jsem si přál já, ale tak, jak jsi ti chtěl ty." Kdo se v takovém postoji dokáže podívat na uplynulý den, nehněvá se, ale všechno prožité v sobě proměňuje ve zdroj radosti a pokoje."

Zobrazeno 1065×

Komentáře

kacarovi3

To je krásná myšlenka.Jenže Bůh nám v životě každý den po dni dává mnohé příležitosti být lepším a jemu podobným.Většinou jsme hluší a slepí,uvěznění zvyly a našim chtěním,pro které nevidíme Boha a jeho vůli.Bolí mě ta pravda,že jsem se mnohdy zachoval jinak,než bych chtěl.Nejsme připraveni na okamžitou situaci,na tu Boží šanci a projdem kolem ní nevšímavě... Bože,promiň mi mou slepotu a měj se mnou trpělivost. Pavel.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková